X

Kontakta VASALOPPSBYN STÄNG
Vasaloppsbyn i Evertsberg







Sven Emanuelsson ~ Även han en äkta "Bjärrekarl", född på hemgården på Buskvägen i Evertsberg den 2;a december 1935. Sven var mellanbarn i en syskonskara om tre.

Sven gick som alla andra barn på den tiden, sju år i de tre olika skolbyggnaderna i Evertsberg. På den tiden ansågs sju år i skolan vara nog, och mycket få fick möjligheten att läsa vidare. Sven tog dock saken i egna händer och läste ett par år som vuxen på -80 talet in gymnasiet. Sven gick därefter vidare till polishögskolan och arbetade därefter som civilanställd inom polisen under fem år.

Om sitt yrkesliv i övrigt berättar Sven att han arbetat med entreprenadverksamhet, samt under ett antal år tillsammans med en kamrat tillverkat Canadensare i plast.
Det Sven gärna pratar om är de 15 år han fick tillsammans med gode vännen Börje Stark på Lindvallens Camping.
Sven och Börje hade ett gemensamt intresse i idrotten och de gjorde många äventyr tillsammans under åren. Det var en god tid som varade fram till hans pensionering och Börje och Sven fick en vänskap som står sig väl ännu idag.
Sven berättar att han alltid varit idrottsintresserad men att intresset tog verklig fart då han som 14-åring fick upp ögonen för Arne Tammer och hans berömda 15-minuters program. Under 6 års tid följde Sven Arnes program med muskelträning var annan dag, vilket gav resultat. Sven kom att bli en reklambärare för Arnes program och han publicerades i många olika tidskrifter.
Sven har mycket att berätta om sitt idrottsintresse och han har ett bra stöd för sitt minne i hans välfyllda klippalbum som han gärna bläddrar i.
Många av hans historier handlar om tiden tillsammans med vännen Börje och deras tid tillsammans i Lindvallen. Under fem år i rad genomförde de "Fjälltrofen" tillsammans. Det var en lokal företeelse i västra Dalarna under 80-talet som tyvärr kom att upphöra då anmälningarna sinade. Då cyklade man 12 mil, löpning 4 mil, och åkte Vasaloppet. Det hände för övrigt inte sällan att Börje och Sven cyklade till och från arbetet i Linvallen från Evertsberg.
Sven berättar vidare att han även cyklat "Kopparleden". 40 mil från Rörås till Falun. En besvärlig resa då han hade väder i form av snöblandat regn under stor del. Han berättar att han fick en mycket bra placering trots att han cyklade på en standardcykel utan särskild tävlingsutrustning.

Dock är det främst som skidåkare Sven gjort sig känd. Av alla hans lopp tar nog det svenska militärmästerskapet i skidor prestations priset! Sven deltog i loppet under sin rekryttjäntgöring i Boden. När tävlingen var över så hade nästan alla deltagare drabbats av köldskador. Tävlingen ägde nämligen rum i närmare minus 40 grader.
Tävlingsledningen menade att det var en militär tävling. Därför startade man trots de låga temperaturerna. 80 värnpliktiga fick därmed ge sig iväg med geväret över ryggen på den 26 kilometer långa banan. Fyra värnpliktiga var från Dalarna, däribland Sven Emanuelsson, Sten Eriksson från Älvdalen och Janne Stefansson från Sälen. – Jag bar två mössor och de frös fast i skallen på mig. Jag fick inte loss dem. Ögonfransarna fastnade också. Det var förjäkligt kallt, berättar Sven Emanuelsson.
För att kontra den stränga kylan bar Sven flera tidningar under jackan. Det största problemet var nämligen vinden. Tidningarna lindrade något. – Många bröt. Men jag hade ingen tanke på att gå ur, betonar Sven Emanuelsson. Vid prisutdelningen hade de flesta någon del av kroppen i paket vilket utgjorde en ynklig syn. De andra deltagarna låg under varma filtar och hade svåra plågor. Men inget ont som inte för något gott med sig:
– Jag fick stanna hemma en vecka i Evertsberg efter det där, flinar Sven.

Sven har naturligtvis även avverkat ett antal Vasalopp, närmare bestämt 16 stycken. Bästa tiden på 5:35. Bra tid i all ära men med en glimt i ögat berättar Sven att han även slagit vännen Börje en gång, som ju faktiskt tillhörde eliten på den tiden.
Utöver sitt deltagande som tävlande i Vasaloppet har även Sven varit engagerad som funktionär i Evertsbergskontrollen under många år. Han ser som sin främsta uppgift att serva dem som handräcker blåbärssoppan till löparna och ser till att de har både sportdrycken och blåbärssoppan till hands.

1962 tilldelades Sven diplomet "Skidlöparmärket i guld högre klassen" av Svenska skidförbundet, efter att ha avverkat 36 mil på skidor fördelat på 4 etapper.
Ett nog så tydligt bevis på idrottsanada och skidfärdighet!

Sven ~ Storfiskaren!

Nu på äldre dar är det dock fisket som förgyller Svens fritid, särskilt på vinten. Sven har en stuga vid Skepphussjön i Evertberg där han fiskar.
Även på detta område har Sven haft en förmåga att utmärka sig. Under en tid har han gått under benämningen "Gäddornas skräck!" ~ Gäddorna i Evertsberg må vara kungar av fiskriket. Krönta med en gulstrimmig rand längs deras fjälliga sidor och ohotade i sjön. Men när Sven Emanuelson ger sig ut med sin båt och sitt fiskespö blir deras tillvaro plötsligt osäker, skriver Dalarnas tidning om Sven.




DT gjorde 2013 repotage om Sven, då han den sommaren drog upp hela 8 bamsestora gäddor. De var alla på dryga 10 kilo vardera.

Sven berättar att han ger sig ut med båten och utför samma ritual varje gång. Han åker till en liten holme, rundar den två gånger (motsols) och kastar sen ut fiskelinan.

Sätter då gäddan sina tänder i lockbetet så är dess tid kommen, menar Sven.


Sven Emanuelsson ~ En äkta "Bjärrekarl".

Vill Du föreslå någon person till "Månadens profil"?
Ditt namn:

Ditt telefonnummer:
Ge förslag på person till månadens profil:

Skriv personens adress:

Skriv gärna en motivering: